Acte de presentació de l’Any Simona Gay

Dia: Divendres 29 de març de 2019
Hora: 11.00 hores
Lloc: Sala La Catalana, Illa (4, avinguda Chopin, 66130, Illa)

Participants: William Burghoffer (batlle d’Illa), Josep Puigbert (director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà), Miquela Valls (crítica literària i especialista en Simona Gay), Teresa Dalmau (presidenta dels Amics de la Casa Samsó), Alà Baylac-Ferrer (director de l’Institut Franco-Català Transfronterer).

Aquest mes de març es compleixen 50 anys de la mort de la poeta i aquarel·lista nord-catalana Simona Pons i Trainier, més coneguda com a Simona Gay (Illa, 1898-1969). Amb l’objectiu de reconèixer l’empremta deixada per Simona Gay en el patrimoni col·lectiu de la cultura catalana, la Generalitat de Catalunya ha decidit declarar aquest 2019 Any Simona Gay. Amb aquesta decisió, el Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, cerca posar en relleu, recuperar i divulgar la figura i l’obra de Simona Gay.

L’Any Simona Gay és una iniciativa que compta amb el suport de l’Ajuntament d’Illa, de l’associació Amics de la Casa Samsó i de l’Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà. En el decurs d’aquest any i fins ben entrat 2020, aquestes entitats i institucions, juntament amb la Casa de la Generalitat a Perpinyà, es coordinaran en la celebració de diferents activitats, totes elles pensades per difondre i revalorar l’obra literària i pictòrica de Simona Gay.

La figura i l’obra poètica de Simona Gay mereix ser reconeguda com a patrimoni literari de Catalunya i de tots els catalans, més enllà de la seva terra i el seu territori geogràfic, Illa i la Catalunya del Nord. En aquest sentit, la commemoració de l’Any Simona Gay ha de servir, entre d’altres, per complir amb aquest objectiu i situar Simona Gay en el lloc que li correspon en el cànon literari català.

L’acte de presentació de l’Any Simona Gay d’aquest divendres 29 de març servirà per donar a conèixer amb més detall les iniciatives previstes al llarg dels propers mesos i setmanes. En el transcurs de l’acte també es presentarà la imatge gràfica de l’Any Simona Gay, amb la qual s’identificaran les propostes que girin al voltant de la commemoració del 50è aniversari de la mort de la poeta d’Illa.