L’APLEC DEMANA ALS DIPUTATS CATALANS DE VOTAR LA LLEI DE PROTECCIÓ DE LES LLENGÜES REGIONALS

L’Associació per a l’ensenyament del català ha adreçat aqueixa setmana un correu als diputats catalans, en el qual crida els representants dels catalans a votar a favor de la « proposició de llei per la protecció patrimonial de les llengües regionals i llur promoció » que passa el 8 d’abril vinent en segona lectura a l’Assemblea nacional, després de ser votada pel Senat.

El text presentat pel diputat bretó Paul Molac i sostingut per un ample ventall d’associacions i elegits – Col·lectiu Pour que vivent nos langues, Fédération pour les langues régionales dans l’enseignement public, i també pels 13 presidents de les regions de la França metropolitana, entre altres – ha de constituir un primer gest perquè França « se reconciliï per fi amb les seues llengües » i posi en adequació la seua legislació amb la reconeixença patrimonial de les llngües regionals inscrita dins la Constitució (article 75-1) des de 2008.

De fet, el 74,7% dels habitants del departament se declaren favorables o molt favorables al vot d’una llei de llengües regionals (enquesta UL-CN 2015).

L’APLEC – a través de la FLAREP i amb les associacions de les altres llengües – ha enviat als parlamentaris un argumentari precís sobre la qüestió. El català en particular té menester de textos clars i d’un quadre legislatiu actualitzat davant de les amenaces qui pesen sobre el seu ensenyament, i més precisament al liceu objecte de totes les pressions.