Carta oberta contra el desallotjament del català a França Blau Rosselló

Bon dia, hola,

Mentre l’Associació per a l’Ensenyament Català, APLEC, arriba al seu 41è curs escolar, constatem que la ràdio pública local continua –accentua des de principis del 2024– la seva política d’ocultació de la llengua. L’únic programa en català, Periscopi, es va cancel·lar sense cap consulta prèvia i encara no hi ha informatiu en català. Si fem una ullada als darrers 40 anys, la regressió és evident.

Aquesta política de desnonament i discriminació lingüística del català és incomprensible. Les enquestes donen una opinió favorable molt clara a la presència del català als mitjans, les altres emissores de França Blau donen un gran lloc a la llengua regional (a Bretanya, Alsàcia, Còrsega, País Basc, etc.), i la llei Molac. així com les especificacions de les emissores locals són clares: els mitjans públics estan obligats a donar lloc a les llengües regionals.

En prohibir el català a la programació, França Blau contribueix a enfosquir la llengua catalana del panorama mediàtic i de l’espai públic i, per tant, forma part d’una política de suport a l’erradicació d’una llengua que ja està atacada.

L’APLEC es preocupa sobretot per les conseqüències negatives d’aquesta prohibició real sobre els més de 10.000 estudiants que estudien català cada any o els 5.000 que segueixen un curs bilingüe o immersiu en català. Quin missatge els enviem? La d’una llengua de segona, que només existeix en secret i que els principals mitjans de ràdio públics (finançats per tots, catalanoparlants inclosos) ignoren completament, tot i que l’Educació Nacional s’emmarca ara en una política de generalització de l’educació amb la Oficina Pública de la Llengua Catalana.

Demanem, senyora directora, que aquesta política cessi al més aviat possible, que França Blau Rosselló integri en els seus programes el principi del bilingüisme franco-català i tradueixi, a partir d’aquesta temporada, el reconeixement explícit de la llengua catalana mitjançant la posada en marxa d’emissions informatives ( diaris en català), revistes i espectacles en català, a més de tenir en compte els milers d’alumnes que estan aprenent català a les seves graelles.

Restem a la vostra disposició per a qualsevol explicació. Us saludem atentament.

Alà Baylac Ferrer