300 COL·LEGIANS FAN LA FESTA DEL CATALÀ “IMPLICATS” AL PALAU DELS REIS DE MALLORCA

L’APLEC, Associació per a l’Ensenyament del Català, comunica :

Per a la seua tercera edició, la festa del català al col·legi va ser una gran reeixida i un retorn a la normalitat (després del parèntesi de la pandèmia). El passat 12 de maig, el Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà va acollir ni més ni menys que 300 alumnes de 10 col·legis, tots a classe de català de 6a i 5a, en opció llengua o en secció bilingüe: Prada, Ribesaltes, Arles, Ceret, la Garrigola , Jean Moulin, el Soler, Argelers, Elna, Sant Cebrià. La festa dels IMPLICATS és organitzada per l’APLEC (sota la direcció de Lara Pubill i Erica Lafforgue, ambdues professores de català) i amb el suport de partenaris indispensables: el Consell Departamental, l’OPLC, el Routage Catalan. Després de treballar tot el matí en activitats de lectura de paisatge, història, llengua, patrimoni, cultura i…matemàtiques (tot en català és clar i fitxa de treball en mà), el jovent va dedicar la tarda a la coreografia i la dansa, sempre en el marc reial del Palau dels Reis de Mallorca. L’animació va anar a càrrec del professorat de català organitzador, dels estudiants de català de la Universitat de Perpinyà (IFCT), de l’alumnat de català del liceu de Canet, en relació amb Jean-Philippe Alazet i el personal del Palau. Un èxit apreciat pels alumnes, motivats així per continuar els seus estudis de català.

ELS ESTUDIANTS DE CATALÀ FAN SANT JORDI A SAINT-ÉXUPÉRY

L’IFCT (Institut Franco-Català Transfronterer) comunica :

La festa de Sant Jordi va aplegar, al CDI del col·legi Sant Exupéry, alumnes de l’escola primària Rigaud i estudiants de la Llicenciatura d’Estudis Catalans. Els universitaris van pensar i redactar dues peces de teatre: la llegenda de Sant Jordi tradicional, a més d’una segona peça adaptada i ambientada en l’actualitat. Van estar representades, en català, pels alumnes de Marlène Coulin, mestra a Rigaud, davant dels alumnes de 6a del col·legi. Un moment de convivialitat va tancar l’acte al voltant d’un berenar. L’APLEC, Associació per l’Ensenyament del Català, coorganitzadora, va regalar llibres i lèxics en català. L’objectiu del documentalista Alain Mermi i de la professora de l’IFCT Míriam Almarcha París, a la iniciativa del projecte, era d’aplegar tres establiments, tres públics escolars, tres implicacions gràcies a una festa vehiculadora de llengua i cultura catalanes.

Estudiants de 2n any de català de l’IFCT, Institut Franco-Català Transfronterer al col·legi Saint Exupéry de Perpinyà.

COMUNICAT DE PREMSA

Especial Sant Jordi a L’Indépendant

Aquest dissabte 22 d’abril, els nordcatalans celebren el dia de Sant Jordi, sant patró de Catalunya i Festa del llibre i de la rosa (de la literatura i dels enamorats) a Perpinyà i a d’altres municipis nord-catalans. En aquesta ocasió l’APLEC – Associació per a l’ensenyament del català s’ha associat a L’Indépendant per participar a la Festa proposant als seus lectors un recull d’aventures del jove RELLAMP: L’home de Talteüll, és un preciós homenatge a l’obra, al talent i a la persona de Jordi Dunyach (1940-2002), reconegut dibuixant humorístic nord-català.. El recull ha estat publicat gràcies al suport del Departament i de l’Oficina pública de la llengua catalana per mor de ser distribuït via l’APLEC a tots els alumnes de l’ensenyament secundari que estudien el català. L’edició especial encartada a L’Indépendant del dia de Sant Jordi vol ser una invitació a llegir en català, a conèixer els nostres autors, a practicar i aprofundir la llengua. El recull disposa d’un QR codi inclòs que permet descarregar el format digital de la publicació. Aquesta publicació especial de la Diada de Sant Jordi 2023 ha estat possible gràcies a l’autorització de la família Dunyach i a la cortesia de Trabucaire Edicions.

Una bona lectura i bona Sant Jordi a tothom.

RELLAMP L’home de Talteüll – Diada de Sant Jordi 2023